Hoe dichter Bob de liefde hervond


Het gesprek met Bob (geboren in 1989) gaat snel de diepte in. We treffen elkaar in de oude kerk onder de Wijkertoren in Beverwijk. Hij haalt trots zijn debuut uit een tas. Het komt voort uit vriendschap (met zijn uitgever Jeroen Bakker), een toevalligheid (een gebeurtenis in de klas aan wie hij lesgeeft) en een onbeantwoorde liefde.

Het is allemaal vereeuwigd in zijn werk. Ook de droom van de liefde die in duigen viel en de verwerking ervan. ‘Ik was verliefd op een andere man. Ik dacht echt dat hij ook verliefd was op mij. We hadden diepe gesprekken, maakten mooie plannen. Toch kwam het niet verder. Hij was moslim, maar ik weet niet of het door zijn achtergrond kwam dat we toch niet tot elkaar zijn gekomen.’

Toen het niet lukte zette Bob er een punt achter. Het leven is soms een kwestie van snoeien, vertelt hij. Loslaten, al is dat moeilijk. Je snoeit om stilstand te voorkomen, om te laten groeien. Inmiddels is er een nieuwe liefde in zijn leven. Ook een dichter. Die bracht hem in aanraking met poëzie van de grote dichters in de wereld.

De gedichten in zijn eigen bundel noemt Bob zelf liever versjes. Het is bescheidenheid, maar ook een statement. Zijn stijl is spitsvondig, compact en vooral helder. Want Bob wil gehoord worden. Hij heeft niets met wollige poëzie waar je urenlang over moet nadenken. Niet dat het er niet mag zijn, maar dat is niet zijn ding. ‘Ik wil verstaanbaar zijn voor iedereen’, zegt hij.

Een samenloop van omstandigheden. In de periode dat de liefde tegenzat, bezocht een muziekdocent de groep zeven van Bob. Voor een project, waarbij de kinderen ook teksten moesten maken. Meester Bob deed ook mee en maakte een versje. Iedereen was enthousiast en zo werd het vlammetje in hem aangewakkerd.

Er volgde nog een gedicht, nog een gedicht en Bob werd gestimuleerd door alle mooie reacties uit zijn omgeving. Dat is allemaal nog maar een jaar geleden.

Zijn goede vriend Jeroen Bakker, ook dichter en uitgever, zorgde voor de volgende stap. De mensen in mijn omgeving riepen steeds dat ik mijn gedichten uit moest geven. Jeroen trok me over de streep. Zo verscheen deze maand zijn bundel bij Uitgeverij IJmond. Een multimediaal werk, want naast de verzen van Bob bevat het boek ook foto’s van Olof Wessels en linkjes (qr-codes) naar video’s op zijn Youtube kanaal.

‘Die paar rotregels. Daar maak je toch geen boekje van? Ik was onzeker of mijn gedichten alleen genoeg waren voor een boekje, daarom wilde ik er ook foto’s bij’, legt Bob uit. ‘Via een vriendin kwam ik in contact met Olof en het klikte. Hij begrijpt wat ik schrijf en het lukte hem dat op een prachtige manier te verbeelden. Op een manier die niet voor de hand ligt. Olof wist de gelaagdheid goed te pakken.’

Het schiep een mooie combinatie van woord en beeld. Indringende teksten en beelden. Herkenbare tafereeltjes. Echt en puur moest het zijn. Ook de foto’s, waarvoor geen gebruik is gemaakt van modellen. Alle mensen die Olof heeft gefotografeerd komen uit zijn familie of vriendenkring. Dat maakt deze bundel bijna tot een soort testament, vertelt hij. Dit is mijn leven. In ieder geval tot nu toe.


Als dichter blijft hij zich ontwikkelen. Als schrijver en vertolker. Podiumvrees kent hij niet en zo groeit zijn bekendheid en zijn publiek. Hij won de tweede prijs tijdens de poëziewedstrijd op de kunstmanifestatie Ezels en Kwasten. Niemand kan meer om Bob heen. Niet in de IJmond in ieder geval en wie weet…Een tweede bundel komt er zeker.

Het leven lacht me toe, vertelt hij zelf. De liefde heeft hem veel verdriet gebracht, maar het dichten bracht troost en opende een nieuwe weg. In zijn eigen woorden: er is niks mooier dan onbeantwoorde liefde. De realiteit kan nooit zo mooi zijn als de droom. En die leeft voort in mijn gedichten.

‘Het is gelukkig niet bewolkt vandaag’ door Bob Blinkhof en Olof Wessels verscheen bij Uitgeverij IJmond en is verkrijgbaar in de boekhandel en via bol.com. Tekst interview: Jacky de Vries Foto’s: Olof Wessels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *