Met trots…

Presenteren wij de jongste editie van ons magazine Roetz. Onze geschiedenis begon in 2003 met het uitgeven van een papieren tijdschrift, dat ook in de digitale wereld nog altijd kan bouwen op een trouw publiek. 


Op de cover prijkt een portret van fotojournalist Kees Blokker door Heleen Vink. We brengen eind dit jaar een boek uit over Kees Blokker, een eerbetoon aan een bescheiden, maar bevlogen vakman. Zijn oeuvre geeft een prachtige dwarsdoorsnede van de recente geschiedenis van de IJmond. We kozen 150 foto’s uit en de bekende journalist Jan Butter zorgde voor de teksten.

Wat opvalt in deze Roetz is dat we meer beeld hebben dan anders. Roetz begon 15 jaar geleden nagenoeg zonder beeld, toen nog een statement tegen de beklemmende regels van vormgeving en journalistiek. Roetz wilde een open podium zijn, voor iedereen, zonder doelgroep dus. De laatste jaren weten de fotografen onze kolommen te vinden en we prijzen ons daar gelukkig mee. Onze uitgangspunten zijn geen dogma’s, dus hoe meer beeld hoe beter. Dat is in dit nummer goed gelukt met verrassende reportages.

We blikken verder in Roetz terug op Beverwijk Herdenkt, de manifestatie die we eind maart organiseerden in De Grote Kerk. Een herdenking van de gruwelijke moord op onze joden. Een herdenking die anders was dan andere herdenkingen. Van onderaf, ontstaan vanuit de gemeenschap met als symbool het prachtige raamwerk met tachtig door scholieren beschilderde panelen.  Trots dat we dit mochten doen.

Roetz bevat traditiegetrouw prachtige poëzie van bekende Roetzers als Janneke Methorst, Marc Commandeur, Gre de Winter en anderen. Ook Peter Dicker keert na lange afwezigheid terug in Roetz. Hij is de schrijver van het eerste verhaal in ons eerste nummer. De cirkel is rond Peter.

Aan de digitalisering doen we graag mee, social media is laagdrempelig en helpt ons het publiek te bereiken en onze boodschap te verkondigen. Toch is er niets dat lekkerder ruikt dan het papier van een boekje dat net van de drukpers komt. Een verslavende geur. Een gelukmakend gevoel. Roetz Magazine is springlevend en dat zal nog lang zo blijven!

Jacky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *