Frank Kraaijeveld over zestig jaar de Bintangs

In deze podcast van Roetz spreek ik met Frank Kraaijeveld.

Ab Winkel. Dit jaar, 2021, wordt door de Bintangs stilgestaan bij het feit dat de groep 60 jaar geleden werd opgericht. Zo verschijnt het boek Be Frank, komt er een plaat met nieuwe muziek en besteedt Roetz Magazine later dit jaar een editie aan de landelijk bekende topband die gevoelsmatig nog altijd in de IJmond wortelt.

Frank Kraaijeveld was betrokken bij de oprichting van de groep en draagt de fakkel zestig jaar later nog steeds. De bassist was er bij toen de groep in 1966 het voorprogramma van de Rolling Stones speelde, en is te horen op een indrukwekkende serie singles, lp’s en cd’s. Frank zag bijna vijftig Bintangs in de band komen en gaan, van wie er inmiddels vijftien zijn overleden. Frank is 76 en kijkt net zo lief achterom als vooruit. Het vuur moet blijven branden. Ook na waarschijnlijk wel duizenden optredens.

Zelf zag ik de Bintangs voor het eerst toen de groep op een parkeerplaats in Wijk aan Zee speelde. Ik zal 14 of 15 geweest zijn en bovenal onder de indruk. Ook zag en hoorde ik ze repeteren in een barak op sportpark Rooswijk van voetbalvereniging KIC in Velsen-Noord. Ze repeteerden en namen platen op, een barak verder dan de barak waarin ik me als jochie omkleedde.

Ik sprak de band regelmatig als journalist. Ten tijde van de verzamelplaat Still Going Strong (1981) gonsde de vraag al hoe lang je met een band als de Bintangs kon doorgaan. 

Via het maken van muziek ontmoette ik Frank enkele malen als iemand die ook buien zijn comfort zone muziek kan maken. Die zichzelf nog steeds durft te laten verrassen. En die vele muzikanten die na hem met muziek begonnen inspireert.

Tekst/Interview en montage: Ab Winkel. Muziek: de Bintangs

Deze Podcast is ook te beluisteren via Apple Podcasts en andere bekende podcast platformen.