In deze podcast spreekt Ab Winkel voor de Vrijstaat Roetz met muzikant Friedrich Hlawatsch (74 jaar) uit Amsterdam. Friedrich, bij de burgerlijke stand bekend als Frits van Doorninck, schreef het in oktober 2021 bij Uitgeverij Elmar verschenen boek Gekooid. Het gaat over zijn tweejarige detentie, als jonge muzikant, in een Portugese cel. De straf voor een hasjstransport per boot.

Hlawatsch speelde onder andere in de legendarische cultgroepen CCC Inc en de Slumberlandband, maar ook in Drie Heren en 4Tuoze Matroze. Daarnaast was hij de spil van talloze projecten op podia, voor omroepen of op plekken waar een goede violist en zanger welkom was. Hlawatsch maakte muziek met bekenden als Mieke Stemerdink, Ernst Jansz, Joost Belinfante, Fred Piek, Jaap van Beusekom en Roy Beltman. Hlawatsch heeft een fascinatie voor de Duitse taal. Die leidde onder andere tot het project Die Niederlieder. Hij vertaalde bekende Nederlandse liederen naar de Duitse taal en nam die smaakvol op.

Tijdens zijn gevangenschap komt Hlawatsch in een  ongekend andere en harde omgeving terecht. Hij vertelt daar in zijn boek over op een onopgesmukte manier met genoeg ruimte voor inkijkjes in de menselijke ziel. 

De muziekfragmenten in deze podcast zijn van Friedrich Hlawatsch (live en studio) en de Slumberlandband.