Wat is de impact van rouw en verdriet op ons dagelijkse eetpatroon? In het boek ‘Is er eten na de dood?’ van de Heemskerkse auteur Rolf Deen staat deze fascinerende vraag centraal. In dit boek verkent de auteur dit thema aan de hand van interviews met tien personen, die samen een uniek licht werpen op de complexe relatie tussen rouw en onze eetgewoonten. Het boek ‘Is er eten na de dood?’ verschijnt op 1 februari bij uitgeverij De Vrijstaat Roetz.


Voor zijn interviews koos de Heemskerker Nederlanders met diverse culturele achtergronden. Een van de geportretteerden is acteur Joost Prinsen. Na het overlijden van zijn vrouw is hij de eerste maanden heel druk met het afhandelen van allerlei zaken. Zijn verdriet en tranen staan in de parkeerstand. “Een half jaar terug at ik soep uit de vriezer. Emma had die soep gemaakt. Vreemd, iets eten dat door een overledene is bereid. Maar ik at hem met smaak zonder een traan te laten”, vertelt hij in het boek.


Ook minder bekende Nederlanders komen aan het woord, zoals Marian en Gerard, een echtpaar dat het verlies van hun 21-jarige zoon verwerkte door herinneringen op te halen met zijn favoriete gerechten. “Op zijn verjaardag in het najaar is er taart bij de koffie en ’s avonds komt er dan Chinees of Indisch op tafel.”

Begraafplaatsen


Heemskerker Rolf Deen is sinds kort afgestudeerd als verlies- en rouwtherapeut. Ook is hij actief als steun-bij-rouw vrijwilliger voor Humanitas en dat bracht hem op het idee dit boek te schrijven. “In het kleine jaar dat ik dan met nabestaanden optrek, is het me opgevallen dat de meesten moeite hebben met koken en eten. Hier wilde ik meer over weten”, zegt hij. “Toen ik naar een onderwerp zocht om als rouwtherapaut op af te studeren, was de keuze snel gemaakt. Daarbij komt dat ik al van jongs af aan gefascineerd ben door de dood. Ik kom graag op begraafplaatsen.”

Identiteit


Deen benadrukt in ‘Is er eten na de dood?’ dat eten niet alleen een bron van voeding is, maar ook een uitdrukking van onze identiteit. Hij verkent hoe de manier waarop we wel of niet eten na een ingrijpend verlies iets onthult over wie we zijn en onze plaats in het leven tijdens het rouwproces.


De reeks intieme portretten wordt aangevuld met beschouwingen over de betekenis van eten en rouw, waarmee het boek een toegankelijke kijk biedt op een vaak over het hoofd gezien aspect van verdriet. Het boek sluit af met praktische adviezen, gericht op zowel professionals in de rouwondersteuning als op een breder publiek.

‘Is er eten na de dood?’ wordt uitgegeven door De Vrijstaat Roetz en is te verkrijgen via deze link