Weet U het nog? Toen je jong was leken de dagen voor je verjaardag wel eeuwen te duren. Die stoomboot leek altijd wel met vertraging aan te komen. De grote schoolvakantie waarin er altijd een hittegolf leek te zijn en die nooit om ging.

In ons geval bouwden we in die vakanties houten hutten op het landje in het verlengde van de spoorsingel. Fikkie stoken, piepers poffen, en vrijwel altijd trapte je een keer in zo’n venijnige verborgen spijker die uit een plank stak. Daarna de middelbare school ook een geweldige periode met verchroomde brommers (een Kreidler in mijn geval) en de eerste vakantie met de buurjongens op de brommer naar Valkenburg.

Na de middelbare schooltijd en een beroepsopleiding kreeg dan toch de gehaktmolen van het leven je te pakken. Een baan, collega’s, een vrouw, kinderen, huisje boompje beestje. En voor je het weet ben je geen jongere meer maar van middelbare leeftijd. Dagen en jaren vliegen om. Leeftijdsgenoten kennen het nummer: ‘Time’ van Pink Floyd vast wel met de briljante zin: ‘Ten years have got behind you, no one told you….’

Voor je het weet is je huis een verlaten nest met af en toe aanvliegend kroost. (Nee, nog geen kleinkinderen). Het aantal overleden familieleden, vrienden en kennissen neemt helaas ook in een rap tempo toe, en elke mogen de krant kijkend naar de leeftijden in de rouwadvertenties: ‘Oh jee, 4 jaar ouder dan ik, of zelfs jongere mensen.’

Mijn zwager placht het bij elke gezamenlijk bezochte uitvaart vaak plastisch onder woorden te brengen met de uitdrukking: ‘Dat we weer een stukje dichter naar de rand van de kuil opgeschoven waren’. En dan staat het er in ene keihard in drukletters: ‘Mobiele ouderen van 60 tot 65 zijn in het tweede kwartaal aan de beurt om lek geprikt te worden’.

Mobiele oudere… Dat is het dan, je bent geclassificeerd en in een hokje gestopt. Nog even en dan val je niet meer in een ‘doelgroep’ waar de reclame veel aandacht aan besteed. Overigens is dat mijns inziens het grootste pluspunt van deze levensfase. Afgelopen zaterdag waren notabene de rollators in de aanbieding bij de Aldi. Confronterend zo’n stapel duwvierwielers met handvaten, vooral als er van een van die dingen de doos een beetje open staat. De herfst van je leven noemen ze het ook wel. Wat een kul. Vooralsnog zit ik in elk geval nog in de ontkennende fase. Het wordt voorjaar! We zullen de accu’s van onze e-bikes uit de winterslaap halen en bij goed weer tochten door de prachtige duinen maken. Zo blijf je lekker mobiel.