Ons etens patroon kan ik met een gerust hart traditioneel van de gestampte pot noemen. Als de “R” in de maand is, verschijnt steevast op dinsdagavond een forse pan boerenkool of andere stamppot op tafel. Meestal wordt zo’n pan vergezeld van een volwassen rookworst. 

Donderdagavond is het “Buitenland avond” met pasta, rijst en dergelijke. De rest van de week aardappelen, groente met een bal, saucijs o.i.d. In het weekend iets makkelijks. Zo gaat het al jaren en er klaagt niemand. Toch ontstond er kennelijk bij vrouwtje Peep de drang om deze beproefde formule eens aan de kant te schuiven. Na een avond gerommel op het internet werd er de volgende dag een kanjer van een kartonnen doos aan huis bezorgd met als opdruk: “Hallo fresh”.

Die avond vertrok mijn keukenprinses extra vroeg naar de inductie kookplaat om geheel volgens het meegeleverde vierkleuren recept een zo op afstand te zien ingewikkelde maaltijd te fabriceren. Na korte tijd begon het fantastisch te ruiken buiten de open keuken. Heel anders dan de gebruikelijke dinsdagavond lucht.

Na een korte informatieronde bij het aanrecht bleek dat er in het gerecht voldoende knoflook zat om het met een hoofdletter “K” te mogen schrijven. Tijdens de verdere bereiding heb ik mogen aanschouwen welk een rijkdom aan pannen, vaatwerk en keukengerei er eigenlijk allemaal al jaren in de keukenkastjes huist. Geen idee dat we dat allemaal hebben. De maaltijd getiteld: “Gepocheerde zalmfilet met sperciebonen, krieltjes, dille en kappertjes” was onovertroffen.  

Succes! Voor herhaling vatbaar en dat bleek ook de volgende dag: Na een sessie van ongeveer een uur in de keuken verscheen: “Kippendijfilet met gepofte paprika, gekruide rijst en geroosterd amandelschaafsel” op de borden. Ook fantastisch! Zo verliep min of meer de rest van de week, het ene na het andere heerlijke gerecht. Toen de week om was ging de bel en werd de volgende verse kartonnen doos afgeleverd: “Varkenshaas met zelfgemaakte jus, peultjes en wortelpuree” bereikte die avond de dis. De dag er na stond:”Aziatische fusionsalade met vegetarische runderstukjes” voor mijn neus. Bij het volgende diner mocht ik mijn bestek zetten in: “Parelcouscoussalade met avocado en feta met tomaat, limoen en koriander”.

De sessies in de keuken begonnen hun weerslag op mijn liefhebbende echtgenote te krijgen. “Allemaal heerlijk, maar ik vind het wel veel werk.” verzuchtte ze. “Ik denk dat het beter is als we die ‘Hello Fresh’ maaltijden af en toe gaan gebruiken. De rest van de week aten we de heerlijke gerechten tot de kartonnen doos leeg was. Zaterdags tijdens de wekelijkse strijd om het bestaan in de Dekamarkt zag ik dat ze een zak gewassen,voorgesneden boerenkool en 2 reuze rookworsten in het karretje scande. De zak met 5 kilo biologische piepers heb ik er achteraan gezwiept. Hello stamppot, fijne prak!