Één dorp, vijftien acts

Ondanks corona toch een festival in Wijk aan Zee? Dankzij moderne technieken is het gewoon mogelijk om een gezonde portie cultuur op te snuiven. Vanaf 1 december is Wijk aan Zee het decor van het Roetz Festival, waar ruim vijftien bijzondere acts te zien zijn.

Het festival organiseert De Vrijstaat Roetz samen met de organisatie Kunsdt van de Beverwijker Jan van Kampen. Hij heeft software ontwikkeld voor een digitaal festival. Honderd procent coronaproof dus. ‘Juist in deze tijd is het belangrijk om binnen de beperkingen wel culturele activiteiten te blijven organiseren’, aldus Jacky de Vries van Roetz.

Het werkt simpel. Bezoekers kopen digitaal een kaartje en via een website kun je een wandeling maken door het dorp. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone, waarmee je de acts kunt bekijken die op video zijn opgenomen. ‘Maar het is meer dan dat. Je krijgt een echt festivalgevoel’, legt medeorganisator Peter Neijenhoff uit. ‘Met tal van verrassingen en mooie effecten. Zo kan het gebeuren dat je ineens een melding krijgt dat verderop in het dorp een act begint. Je kan dus ook te laat komen.’

Allerlei lokale kunstenaars en artiesten doen eraan mee. Een combinatie van professionals en amateurs, zoals gebruikelijk is bij Roetz. Onder hen David van Aalderen, Nikki Kröder, Evelien Andree Wiltens, Peter Meester, Jan van der Land, de Baldados, de Verhalendames en het bekende Duo Platini. Jacky van Roetz en Peter Neijenhoff tekenen zelf ook voor een act.

Het Roetz Festival is vanaf december enkele maanden te bezoeken in Wijk aan Zee, zeker tot en met de lente. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.festival.kunsdt.nl. Als bezoeker mag je de prijs van het kaartje zelf bepalen.

Het concept werd al eerder met succes beproefd in Westerhout, waar afgelopen zomer een soortgelijk digitaal festival plaatshad. Dat smaakte naar meer, waarop Jan van Kampen contact opname met Roetz. Je hoeft zelf geen wizkid te zijn om het festival te bezoeken, benadrukt hij. Iedereen met een smartphone kan het ervaren.