‘Ik ben geen schrijver. Laat dat duidelijk zijn’, zegt Heemskerker Jeroen Stam stellig. ’Dat is geen valse bescheidenheid. Ik heb genoeg gelezen om te weten dat ik trots mag zijn op wat ik maak, maar beleef dat liever in stilte. Ik ben gewoon iemand die af en toe schrijft omdat hij iets kwijt moet. En dat biedt me heel veel troost.’

Verhalenverteller (laten we hem dan zo maar noemen) Jeroen Stam brengt deze week maar liefst drie boeken uit bij DE VRIJSTAAT ROETZ. Naast de dichtbundel ‘Uit het leven geknepen’, verschijnt tevens de verhalenbundel ‘Het Grauwe Testament’. Ook komt er bij Roetz een heruitgave uit van het kinderboek ‘De bizarre tocht door het verloren land’.

De gedichten en verhalen lagen al een flinke tijd op de plank. De verhalen zijn enkele jaren geleden geschreven, de gedichten stammen uit de jaren negentig.

De Vrijstaat Roetz brengt drie boeken uit van Jeroen Stam

‘Die zijn ontstaan uit gebeurtenissen die me toen aangegrepen hebben. Nooit bedoeld om het uit te geven. Dat voelde veel te persoonlijk toen, veel te dicht op mijn huid’, legt Stam uit. ‘Ik heb ze alleen aan mijn toenmalige echtgenote laten lezen en een vriend. Mijn vrouw vond ze veel te somber.’

Bijna dertig jaar later zijn ze dan toch gepubliceerd. Markeren de gedichten een meer donkere periode in het leven van de Heemskerker, de verhalen zijn een stuk luchtiger. Wel weer in de typische stijl die Stam zo eigen is: ritmisch, sierlijk, beschouwend en uiterst leesbaar. 

Jeroen Stam is een bekende persoonlijkheid in de IJmond. Veelzijdig vooral. We kennen hem als schoolmeester, boekenschrijver en muzikant. Hij speelde jarenlang in bekende bands als Haddock, Bangers & Mash en treedt tegenwoordig nog veel op als de Tekstboekanier.

In een week drie boeken uitgeven en toch geen schrijver zijn? Is dat toch niet een beetje te bescheiden? ‘Ik zie teveel mensen die niet zoveel kunnen, maar wel rondlopen met een bepaalde ‘air’. Ik wil echter niet meedoen aan die zeepbellencultuur. Maar’, besluit hij, ‘misschien is het ook wel een beetje onzekerheid.’

Bij het verschijnen van deze boeken heeft Jacky de Vries van De Vrijstaat Roetz een uitgebreid gesprek gevoerd met Jeroen Stam over zijn gedichten en verhalen. Dit interview is hieronder te beluisteren als podcast.

Deze podcast is ook te beluisteren via De Vrijstaat Roetz op Apple Podcasts

De boeken van Jeroen Stam zijn te bestellen via https://www.boekenbestellen.nl/boek/uit-het-leven-geknepen/44776