Onder deze noemer publiceert Greet Cudovan uit Wijk aan Zee een serie podcasts over de oorlogsgeschiedenis van haar dorp, waarin ze met haar gasten op zoek gaat naar de essentie van vrijheid. De reeks wordt opgenomen door Jan-Paul van der Meij en uitgegeven door De Vrijstaat Roetz.

‘De titel van deze podcastserie is vernoemd naar een uitspraak van een basisschoolleerling. Zo treffend onder de rook van Tata Steel’, legt Greet uit.
Twintig jaar geleden begon ze de verhalen van overlevenden in Wijk aan Zee op te schrijven, een dorp binnen de Festung IJmuiden in de Atlantikwall. Iedereen moest in 1942 evacueren, slechts een paar gezinnen moesten blijven. Hoe was dat om met de Duitsers te moeten samenleven?
De viering van 75 jaar vrijheid was een goede reden om de zestien verhalen te bundelen in een boek: ‘Wijk aan Zee 75 jaar Vrij’. Dorpsgenoot Jan van der Land maakte drie dvd’s met interviews.

‘Het boek met dvd lag in het voorjaar van 2020 in de winkel toen onverwachts de pandemie uitbrak. Zaten we opeens in een lockdown. Weg Vrijheid!!!’

Zo begint haar zoektocht naar de essentie van Vrijheid. Met de oorlog in de Oekraïne op dit moment heel actueel. In deze serie podcasts praat zij met verschillende mensen over dit onderwerp.

  1. De Joodse familie Belinfante – Jacky de Vries
  2. Het Tweede Wereldorgel – Cor Bart
  3. Vrijheid – Jan van der Land en overlevende Bets Durge
  4. De kerk en de bunkers – Marcel Lindeman en René Muetstege
  5. Vrijheidsliederen in verleden en heden – Frank Edam